ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ ON-LINE!

Alexaria Holidays - Εναλλακτικός ΤουρισμόςΠολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού προσφέρει η Λευκάδα στους επισκέπτες της με αποτέλεσμα να είναι από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς.
Λόγω της εύκολης πρόσβασης - μέσω γέφυρας - στο "στεριανό" νησί και των μικρών αποστάσεων στα αξιοθέατα, τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου στην ενδοχώρα, είναι επισκέψιμη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Εξίσου σημαντικό είναι, το γεγονός ότι το ήπιο κλίμα που επικρατεί κάθε εποχή σε συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό τοπίο ως πόλο έλξης, δημιουργεί τις δυνατότητες για παραθερισμό και αναψυχή επί πολλούς μήνες το χρόνο ακόμα και το χειμώνα.

Η Είσοδος στο νησί της Λευκάδας, το Κάστρο, η Γύρα, η λιμνοθάλασσες και στο βάθος η πόλη.Η Λευκάδα αποτελεί την ιδανική βάση και αφετηρία, λόγω της εύκολης σχετικά πρόσβασης – μέσω γέφυρας – και της συγκριτικά κοντινής απόστασης, από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Πρωτεύουσα, συμπρωτεύουσα, Πάτρα, Ιωάννινα) για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Όπως και τα περισσότερα μέρη στη χώρα μας κατέχει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και η πολιτιστική της παράδοση παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα λόγω του ότι δεν έχει υποστεί τις επιπτώσεις της αλόγιστης τουριστικής αξιοποίησης και κατ’ επέκταση του μαζικού – οργανωμένου τουρισμού.

ΛευκάδαΤο ήπιο κλίμα που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το ήρεμο, ανέπαφο φυσικό τοπίο σε πολλές περιοχές του νησιού, ως πόλος έλξης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παραθερισμό και αναψυχή επί πολλούς μήνες το χρόνο ακόμη και τον χειμώνα.

Οικοτουρισμός και Φυσιολατρικός Τουρισμός
Δάση από πεύκη στα νοτιοδυτικά του νησιού και μικρά δάση από δρύες στο βουνό Σκάροι (Πλατύστομα) και στο χωριό Χαραδιάτικα. Λίμνη μικρής έκτασης στα νότια του νησιού στο χωριό Μαραντοχώρι.

Λιμνοθάλασσα στη πόλη της Λευκάδας, που ταυτόχρονα αποτελεί και δυο φυσικά ιχθυοτροφεία, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί. Τα παραπάνω αποτελούν το μεγαλύτερο οικοσύστημα του νησιού και προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR.

Το φαράγγι Δημοσάρι και οι καταρράκτες στο χωριό Ράχη, 3χλμ δυτικά του Νυδριού. Ιδανικός χώρος περιπλάνησης και περιπάτου.
Το φαράγγι της Μέλισσας στο Δήμο Σφακιωτών, στην ορεινή Λευκάδα, στο χωριό Κάβαλος, με τη σπάνια ομορφιά και του δέκα νερόμυλούς του.
Το αισθητικό δάσος της Δάφνης στο χωριό Σύβρος στα νότια του νησιού.

Ακρωτήριο ΛευκάταςΣπήλαια θαλάσσια ή μη θαλάσσια:
Η θαλάσσιες σπηλιές του Παπανικολή (υποβρυχίου) και του Δαίμονα στο Μεγανήσι.
Χοιροσπηλιά στο χωριό Εύγηρος, νότια του νησιού, που κατά τις ανακαλύψεις του Γερμανού Αρχαιολόγου Γουλιέλμου Δαίρπφελντ συσχετίζεται με την Ομηρική Ιθάκη.
Ασβοσπηλιά στο χωριό Φρύνι, 2χλμ. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σπήλαιο που βρίσκεται πίσω από τον Αγ. Ιωάννη, δυτικά, στα παράλια του χωριού Τσουκαλάδες, που παραμένει ανεξερεύνητο.

Καταράκτες στο ΔημοσάριΠεριοχές χαρακτηρισμένης ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Η ευρύτερη περιοχή της Γύρας και του Αγ. Ιωάννη με τους ανεμόμυλους και τη λιμνοθάλασσα, 2χλμ από τη χώρα.
Η ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Βλυχού με τον οικισμό Γένι και τη χερσόνησο της Αγ. Κυριακής, 18χλμ από τη Λευκάδα.
Η ευρύτερη περιοχή των Πριγκιποννήσων, η Μαδουρή, ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Σπάρτη, η Χελώνη.
Η χερσόνησος του Λευκάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού με τις υπέροχες παραλίες και την άγρια φυσική ομορφιά της δυτικής ακτογραμμής και φυσικά το νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, γνωστό ως ο Κάβος του Λευκάτα ή ο Κάβος της Κυράς.


Μονοπάτι στο φαράγγι της ΜέλισαςΑγροτουρισμός και Ορεινός Τουρισμός
Κυρίως στην ορεινή Λευκάδα αλλά και στα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού (Δήμος Σφακιωτών, Καρυά και ευρύτερη περιοχή). Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού βρίσκονται στις προαναφερόμενες περιοχές και είναι ανεπηρέαστοι από το τουριστικό ρεύμα. Ορεινή πεζοπορία και ποδηλασία στα βουνά που βρίσκονται στο κέντρο του νησιού.

Θαλάσσιος Τουρισμός
Κυρίως ιστιοπλοΐα, λόγω της θέσης που κατέχει το νησί στην ευρύτερη περιοχή.
Κολύμβηση στις υπέροχες παραλίες του νησιού στα δυτικά, ή καταδύσεις στα ανατολικά (υπάρχουν σχολές).
Θαλάσσια σπορ – όλα τα είδη – και ειδικότερα ιστιοσανίδα (surfing) τόσο στη Βασιλική – Νότια της Λευκάδας – όσο και στην παραλία του Αγ. Ιωάννη, δυτικά της πόλης της Λευκάδος (υπάρχουν σχολές).

Ανεμόμυλος στη Γύρα, ΛιμνοθάλασσαΟικολογικός Τουρισμός.
Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας – υδροβιότοπος που γειτονεύει με το μεγαλύτερο υδροβιότοπο του Αμβρακικού – προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR – φυσικό καταφύγιο εκατοντάδων ειδών πανίδας αποδημητικής.
Κοντινή και η επίσκεψη των υδροβιότοπων της Ακαρνανική ακτής στην περιοχή του Ακτίου (λιμνοθάλασσα Χελοδίβαρο και λίμνη Σαλτίνη) καθώς και στον Αγ. Νικόλαο και στη Βόνιτσα της μεγάλης λίμνης Βουλκαριάς και της μικρής λίμνης του Κομήτη.
Ορισμένες από τις παραλίες αποτελούν τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-καρέττα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι με τη πυκνότητα που παρουσιάζονται αντίστοιχα στη Ζάκυνθο.

Άγιοι ΠατέρεςΠολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός
Το Κάστρο της Αγ. Μαύρας στην είσοδο του νησιού, καθώς και τα κάστρα του Γρίβα, του Αλεξάνδρου και του Αγ. Γεωργίου, χτισμένα σε σημεία στρατηγικής σημασίας, βενετσιάνικης κατασκευής όλα.
Αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή Καλλιγόνι – 2χλμ νότια της πόλης – όπου συναντούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης «Νήρικος».
Αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή έξω από το Νυδρί και νοτιότερά του. πρόκειται για χώρους ανασκαφής του Γερμανού Αρχαιολόγου Γουλιέλμου Δαίρπφελδ (ομηρικό ζήτημα).
Οι ναοί στην πόλη, κτίσματα κυρίως του 17ου και 18ου αιώνα, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, τόσο στην εξωτερική του εμφάνιση όσο και στην εσωτερική. Επίσης, πλήθος μικρών ναών και μοναστηριών που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης, προσκύνημα του νησιού σε καταπληκτική θέση, 3χλμ δυτικά της πόλης.

Άρχαιολογικό ΜουσείοΤο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο του πολιτιστικού σωματείου «Ορφέα», η ειδική Λευκαδιακή Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη με έντυπα αποκλειστικά λευκαδίτικου περιεχομένου, το Μουσείο Φωνογράφου και παλαιών ενθυμημάτων, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη Βυζαντινών εικόνων στο ίδιο κτίριο, το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας και τέλος το Λαογραφικό Μουσείο Κεντητικής Τέχνης «Μαρία Κουτσοχέρω» στο ορεινό χωριό της Λευκάδας Καρυά.

Ξύλινη γέφυρα στην είσοδο της πόληςΤο «Μποσκέτο» που τώρα δεσπόζει η στήλη αφιερωμένη στον Τζεβελέκη και το Πάρκο των ποιητών με τις προτομές των δυο μεγάλων εθνικών ποιητών, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και Άγγελου Σικελιανού καθώς και άλλων επιφανών του νησιού.

Η μουσική παράδοση του νησιού, η λαογραφικοί του σύλλογοι και τα σωματεία, η Φιλαρμονική (η δεύτερη που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο) καθώς και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα σε πολλά χωριά του νησιού όλο το χρόνο.

ΚάστροΤο Φεστιβάλ των γιορτών «Λόγου και Τέχνης», θεσμός που συνεχίζεται κάθε καλοκαίρι για πάνω από 50 χρόνια, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, φολκλόρ, ομιλίες, διαλέξεις, ειδικές θεματικές ημερίδες, συναυλίες κ. ά.

Το έθιμο του παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου αναβιώνεται κάθε Αύγουστο στο χωριό Καρυά, το οποίο φημίζεται για τα περίφημα υφαντά του και τα κεντήματα.

Επίσης, διάφορα έθιμα που τελούνται την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, τις Απόκριες και το Πάσχα.

΄Γύρα, Αη-ΓιάννηςΤέλος, πλήθος ανεμόμυλων σε πολλές περιοχές του νησιού, ορεινά, νότια και δυτικά.

Τα Καντούνια, ίσως το πιο χαριτωμένο κομμάτι στη παλιά πόλη, καθώς και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που έχουν τα παλιά λευκαδίτικα σπίτια.

΄ΛευκάδαΟι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί στα χωριά Σύβοτα (νοτιοανατολικά) και Άγ. Νικήτα (δυτικά του νησιού) αλλά και πολλά χωριά και οικισμοί, κυρίως στα ορεινά που έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό τους χρώμα και την πολιτιστική τους ταυτότητα, μένοντας αδιάφορα στο τουριστικό ρεύμα που επικρατεί στα παράλια (Δήμος Σφακιωτών, Καλαμίτσι, Εξάνθεια, Δρυμώνας, κλπ).

Το παραδοσιακό λευκαδίτικο παιχνίδι «τ’ αμπαλί», που δεν το συναντάμε σε άλλο μέρος της Ελλάδας και η προέλευσή του παραμένει ένα ερωτηματικό.

Άρθρα για τη Λευκάδα:
Ιβάρι: Το θαυμαστό εργαστήρι της φύσης.
Οι αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού
Θρησκευτικοί Προορισμοί στη Λευκάδα

Ο βράχος του Αγ. ΙωάννηΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ